מי ישלם שכר לעובדים בזמן היעדרות עקב מתקפת טילים?

כשהאיום הממשי מצד חיזבאללה ואיראן מתגבר והחשש למתקפת טילים על ישראל נעשה מוחשי, עולה שאלת מפתח מכרעת: מי יישא באחריות לתשלום שכרם של העובדים הנאלצים להישאר בביתם עקב מצב החירום.

בתקופה רגישה זו לא רק שהמציאות הביטחונית מתערערת, אלא גם המערכת הכלכלית מתוחה עד קצה גבול יכולתה. המעסיקים מוצאים עצמם נאלצים לעמוד בהתחייבויות כלפי עובדיהם, כשברקע ההשלכות המשפטיות והכלכליות של המצב הולכות ומתרחבות ועמן גם שאלת אחריות המדינה לתמיכה ולפיצוי.

הוראות פיקוד העורף ושכר עבודה

במצב של מלחמה, עובדים שנעדרים מהעבודה עקב הנחיות כוחות הביטחון עשויים להיות זכאים לפיצוי עבור היעדרותם, אך ההכרעה לגבי הפיצוי וגובהו מתבצעת לרוב בדיעבד. בעבר, הוסדרו חובות התשלום בהסכמים קיבוציים וצווי הרחבה, כמו במבצעי “צוק איתן”, “עמוד ענן”, ו”שומר החומות”. במקרים אלה, המעסיקים חויבו לשלם את שכר העובדים שנעדרו, והפיצוי להם ניתן בהתאם לתקנות מס רכוש וקרן פיצויים. העובדים הפוטנציאליים לפיצוי צריכים לפנות למעסיקיהם, אשר ידרשו את הפיצוי מאוצר המדינה.

האם ניתן לפטר עובד שלא הגיע לעבודה בשל הנחיית פיקוד העורף?

אין לפטר עובד שנעדר מהעבודה בעקבות הוראה של פיקוד העורף. במצב חירום כזה, ההיעדרות העובדת נחשבת מוצדקת. זאת מתוך הבנה כי ההוראות נועדו לשמור על ביטחונם של העובדים ושל הציבור כולו.

חשש אישי והיעדרות ללא הנחיית פיקוד העורף

מצב נוסף שעשוי להתעורר הוא כאשר עובד מחליט להיעדר מהעבודה בשל חשש אישי, מבלי שניתנה הנחיה רשמית מפיקוד העורף. במקרים אלה, היעדרות העובד עשויה להיחשב כהפרת הסכם העבודה והעובד עשוי להסתכן בפיטורים. המעסיק מחויב להתחשב במצב החירום ולשקול את הנסיבות המיוחדות, אך אין חובה לשלם שכר על היעדרות שנובעת מחשש אישי בלבד. במקרה של היעדרות כזו, מומלץ לעובד לפנות לייעוץ משפטי כדי להבין את זכויותיו ואת ההשלכות האפשריות של החלטתו.

סגירת מקום עבודה ומימוש ימי חופשה

כאשר מקום העבודה נסגר בהנחיית פיקוד העורף, ישנה אפשרות שהמעסיק יציע לעובד לממש את ימי החופשה השנתית שנותרו לרשותו. במקרה של היעדרות ללא הנחיה רשמית, הזכות לשכר אינה אוטומטית ותלויה בהסדרים שייקבעו לאחר סיום המערכה. כך למשל, אם העובד נעדר ללא הנחיה רשמית או ללא סיבה מוצדקת, ייתכן שלא יקבל שכר בעד ימי היעדרות אלה.

סיכום

המציאות הביטחונית בישראל, במיוחד לנוכח האיום המתמיד של מתקפות טילים מצד חיזבאללה ואיראן, מציבה אתגר משמעותי בפני עובדים ומעסיקים כאחד. הבנה מעמיקה של הזכויות והחובות במצבי חירום היא חיונית להבטחת תשלום השכר והגנה על זכויות העובדים.

יש לפעול בהתאם להנחיות הרשמיות, להכיר את הסכמי העבודה והחוקים הרלוונטיים ולפנות לייעוץ משפטי בעת הצורך כדי להבטיח התנהלות נכונה בתקופות משבר.

רועי סבג, משרד עורכי דין

משרדנו מתמחה בדיני עבודה ועומד לרשות הציבור במתן מענה מקצועי לשאלות ולייעוץ בעניינים הקשורים לזכויות וחובות עובדים ומעסיקים במצב החירום.

פנו אלינו לכל שאלה או צורך משפטי בתחום העבודה.

כתבות קשורות