טופס 161, הידוע גם כ”טופס הודעת מעביד על פרישה מעבודה”, הוא מסמך חיוני עבור עובדים שפורשים ממקום עבודתם. מטרת הטופס היא ליידע את פקיד השומה על פרישת העובד, ולשמש כלי להעברת מידע לרשויות המס בנוגע למענקים ופיצויי פיטורים המגיעים לעובד. הטופס ממלא תפקיד חשוב בקביעת המיסוי על מענקי הפרישה והפיצויים, וכן במניעת טעויות פוטנציאליות בנוגע לזכויותיו של העובד.
המאמר הבא יעסוק בהיבטים השונים של טופס 161, כולל חובתו של המעסיק למסור את הטופס, הקשר בין פיצויי הפיטורים והטופס, וכן השלכות המיסוי הקשורות לפרישת העובד. בנוסף, נעמוד על הוראות החוק והפסיקה בנוגע למקרים מיוחדים בהם טופס 161 הופך להיות נושא למחלוקת משפטית.
מתי נדרש טופס 161?
החובה למלא את טופס 161 חלה על המעסיק כאשר עובד פורש מעבודתו וזכאי למענקי פרישה או פיצויי פיטורים. מטרת הטופס היא לאפשר לעובד להצהיר בפני רשויות המס על זכאותו לקבל פטור ממס עבור חלק מהמענקים והפיצויים המגיעים לו. הטופס כולל פרטים שונים כמו פרטי המעסיק והעובד, סכומי הפיצויים והמענקים המגיעים לעובד, ותנאי התשלום.
לפי תקנות מס הכנסה (ניכוי ממשכורת ומשכר עבודה), תשנ”ג-1993, מעביד מחויב להגיש טופס 161 לפקיד השומה אם שולמו מענקי פרישה או פיצויים לעובד שפרש. בהתאם לתקנות, אם לא שולמו מענקים אלה, אין חובה להגיש את הטופס. אולם, המעסיק אינו מחויב למסור את הטופס במקרים בהם העובד התפטר מרצונו ואינו זכאי לפיצויי פיטורים.
סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים
סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי ניתן להפריש כספים לקרן פנסיה או לקופת תגמולים במקום תשלום פיצויי פיטורים במזומן, בתנאי שהדבר נקבע בהסכם קיבוצי או באישור שר העבודה. הסדר זה מעניק לעובד את היכולת לקבל את פיצויי הפיטורים שנצברו בקופת הפיצויים, גם במקרה של התפטרות, בהתאם לתנאים שנקבעו בחוק.
הוראה זו נועדה להבטיח את זכויותיו של העובד לקבל את הפיצויים המגיעים לו מבלי להעמיס על המעסיק תשלום חד-פעמי גבוה בעת עזיבת העובד. עם זאת, המעסיק חייב להצהיר על סכומים שהופקדו לקופת הפיצויים בטופס 161, וזאת כדי שהעובד יוכל לממש את זכויותיו בהתאם לחוקי המס.
חשיבות הטופס בניהול מיסוי נכון
למרות שהפיצויים עצמם אינם ממוסים עד לתקרה מסוימת, ישנם מקרים בהם עובדים עלולים להיקלע למיסוי אם אינם פועלים נכון בתהליך הפרישה. טופס 161 מאפשר לעובד לפנות לרשויות המס ולבקש פטור ממס עבור מענקי הפרישה והפיצויים עד התקרה שנקבעה בחוק. בכך, ניתן למנוע חיובי מס מיותרים על מענקים שמהווים חלק מהזכויות הסוציאליות של העובד.
חובת המעסיק למתן טופס 161 במקרה של התפטרות
חשוב להבהיר כי החובה של המעסיק למסור לעובד טופס 161 קשורה באופן ישיר לזכאותו של העובד למענק פרישה או פיצויי פיטורים. יש מקרים שבהם העובד אינו זכאי לפיצויים, כגון במקרים של התפטרות שלא מזכה בפיצויי פיטורים. במקרים אלה, המעסיק לא מחויב למסור את טופס 161.
אשר לטענה כי על המעסיק מוטלת חובה ליתן בידי עובד שהתפטר טופס 161 – הרי שתקנות מס הכנסה (ניכוי ממשכורת ומשכר עבודה), התשנ”ג-1993, קובעות כי “מעביד ששילם מענק פרישה, יגיש לפקיד השומה, בצירוף לטופס 0102 שהוא מגיש לחודש בו שולם המענק, פרטים בטופס 0161 על המענק ששילם, ואם מענק הפרישה שולם כאמור בתקנה 7(ב) יכלול טופס 0161 גם פרטים על המענק כאמור ששולם מאת קופת גמל’.
מכאן, שהתקנות מטילות חובה על המעסיק למסור טופס 161 רק כאשר שולם מענק פרישה. במקרה שבו התובע התפטר ללא זכאות לפיצויי פיטורים, נפסק בפסק דין סע”ש (אזורי חי’) 47419-04-17 אבישי שוגא – ק.ג. כרי רפד בע”מ (נבו 17.1.2019), כי לא קמה חובה מצד המעסיק למסור לעובד את טופס 161.
מחלוקות משפטיות בנוגע לטופס 161
ישנם מקרים בהם המעסיק אינו מספק לעובד את טופס 161 במועד, מה שעלול לעכב את קבלת הפיצויים והמענקים המגיעים לעובד, ואף להוביל למחלוקות משפטיות בין הצדדים. לדוגמה, במקרה בו העובד פורש מעבודתו ואינו זכאי לפיצויי פיטורים, ייתכן והמעסיק לא יהיה מחויב למסור את הטופס, כפי שנקבע בסע”ש (חי’) 40372-11-14, שם נדחתה תביעת העובד בשל נסיבות דומות.
בפסקי דין שונים, בתי הדין לעבודה דנו בשאלה האם יש לשחרר את כספי הפיצויים במקרים בהם העובד לא היה זכאי לפיצויי פיטורים, אך משך את הכספים מקופת התגמולים טרם קרות “אירוע מזכה” (מוות, נכות, או פרישה בגיל 60 ומעלה). במקרים אלו, סעיפים 7 ו-8 לצו הרחבה לפנסיה חובה מאפשרים למעסיק לדרוש השבה של כספי הפיצויים שנמשכו. כך, לדוגמה, נפסק בסע”ש (חי’) קונב אנדרי נ’ אחים ברון בע”מ, שהעובד איבד את זכויותיו בקופה לאחר שבחר למשוך את הכספים שהופקדו לזכותו.
סיכום
טופס 161 הוא מסמך קריטי לתהליך הפרישה מהעבודה ומילויו הנכון עשוי לחסוך לעובדים חיובי מס מיותרים ולהבטיח את קבלת זכויותיהם הסוציאליות. על המעסיקים להכיר בחובתם למסור את הטופס לעובדים הזכאים לכך, ולוודא כי הטופס נמסר במועד על מנת לאפשר לעובד לפנות לרשויות המס ולממש את זכויותיו. יחד עם זאת, במקרים של מחלוקות סביב זכאות העובד לפיצויים, יש לבחון את הנסיבות הספציפיות של הפרישה ואת הפסיקה הרלוונטית בנושא.
במידה ויש לכם שאלות נוספות בנוגע לטופס 161, פיצויי פיטורים או כל נושא אחר בדיני עבודה, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מקצועי.
רועי סבג, עורך דין דיני עבודה בחיפה
עורך דין רועי סבג מתמחה בייצוג עובדים ומעסיקים בהליכים משפטיים בבתי הדין לעבודה. משרדנו מייצג את לקוחותיו בפריסה ארצית – במסירות רבה ודואג להם במקצועיות ויעילות. זקוקים לייעוץ משפטי ולעורך דין דיני עבודה? אנא צרו עם משרדנו קשר בטלפון 04-625-0000.