פירוט זכויות עובדים בצו ההרחבה בענף הניקיון 2014

קבלן שירות לביצוע עבודות ניקיון

הקדמה

צו ההרחבה בענף הניקיון, שנחתם בשנת 2014, מהווה מסמך יסוד המסדיר את תנאי ההעסקה וזכויות העובדים בתחום זה. הצו נועד להגן על עובדי הניקיון, להבטיח שכר הוגן ותנאים סוציאליים, ולמנוע פגיעות בזכויותיהם. מאמר זה מפרט את הזכויות המלאות של העובדים, כפי שהן מעוגנות בצו ההרחבה, תוך התייחסות להיבטים מעשיים ולדרישות החוק.

משרד עורכי הדין רועי סבג מתמחה בייצוג וייעוץ משפטי בתחום דיני העבודה, עם דגש מיוחד על זכויות עובדי ניקיון, חברות כוח אדם וחברות ניקיון, בהתאם להוראות צו ההרחבה בענף הניקיון משנת 2014. צו זה נועד להגן על זכויות עובדי הניקיון ולהבטיח תנאי העסקה הוגנים, תוך הגדרת חובות וזכויות מפורטות המחייבות את כל הצדדים בענף זה.

המפורט במאמר זה נועד למתן מידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. למענה מקצועי המותאם לצרכים שלכם, פנו אלינו עוד היום.

תשלום בגין עבודה בשעות נוספות

עובדים זכאים לתשלום בגין עבודה מעבר לשעות העבודה התקניות על פי חוק שעות עבודה ומנוחה. שעות נוספות יחושבו החל מהשעה השמינית וחצי ביום עבודה רגיל, או מהשעה השביעית וחצי ביום עבודה מקוצר. עבור השעתיים הנוספות הראשונות ביום עבודה, העובדים זכאים לתוספת של 25 אחוזים לשכרם השעתי, ואילו עבור השעות הנוספות החל מהשעה השלישית ואילך הם זכאים לתוספת של 50 אחוזים. חשוב להדגיש כי לא ניתן להעסיק עובד יותר מ-12 שעות ביום, כולל שעות נוספות, או יותר מ-16 שעות נוספות במהלך שבוע עבודה.

תוספת ותק

צו ההרחבה מעניק לעובדים תוספת ותק לאחר שנת עבודה אחת. עובדים בעלי ותק של שנתיים עד חמש זכאים לתוספת של 35 אגורות לשעה. עובדים עם ותק של שש שנים ומעלה זכאים לתוספת של 46 אגורות לשעה. ותק זה מחושב על פי תקופת העבודה אצל המעסיק או מזמין השירות, הגבוה מבין השניים.

הפרשות לקרן פנסיה

הצו מחייב מעסיקים לבצע הפרשות לקרן פנסיה מקיפה החל מהיום הראשון לעבודה. השכר הקובע להפרשות כולל את שכר היסוד, תוספת הוותק, דמי הבראה, ותשלומים חלופיים כמו ימי חופשה ומחלה. שיעור ההפרשות הוא 7.5 אחוזים מהמעסיק, 8.33 אחוזים לפיצויי פיטורים על פי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, ו-7 אחוזים בניכוי מהעובד. בנוסף, גם שעות נוספות וימי מנוחה נכללים בחישוב השכר הקובע להפרשות.

קרן השתלמות

מעסיקים מחויבים להפריש לקרן השתלמות החל מיום העבודה הראשון. הפרשות המעסיק עומדות על 7.5 אחוזים מהשכר המחושב, ואילו הפרשות העובד עומדות על 2.5 אחוזים. השכר המחושב כולל את השכר השעתי ודמי הבראה, בהתאם לשכר המינימום כפי שנקבע בצו.

דמי הבראה

עובדים זכאים לדמי הבראה בהתאם לוותק שלהם במקום העבודה. בשנים הראשונות, העובדים זכאים לשבעה ימי הבראה בשנה. מהשנה הרביעית ועד השנה העשירית, זכאים העובדים לתשעה ימי הבראה בשנה. מהשנה האחת-עשרה ואילך, מספר ימי ההבראה עולה בהתאם לוותק, עד למקסימום של שלושה-עשר ימים לעובדים עם ותק של עשרים וחמש שנים ומעלה. נכון ליום כתיבת מאמר זה, ערך יום הבראה עומד על 495 שקלים. לעובדים שעובדים בשכר שעתי, דמי ההבראה מחושבים כחלק מהשכר השעתי לפי נוסחה ספציפית.

תשלום בגין ימי חג

עובדים בשכר שעתי זכאים לתשלום עבור תשעה ימי חג בשנה, בתנאי שהשלימו שלושה חודשי עבודה ולא נעדרו בסמוך ליום החג. עובדים יהודים זכאים לתשלום עבור חגי ישראל, ועובדים בני דתות אחרות זכאים לתשלום עבור חגי דתם, לא יותר מתשעה ימים בשנה. עובד המועסק ביום חג זכאי לתוספת של 50 אחוזים לשכרו, וכן ליום מנוחה חלופי ללא תשלום נוסף.

סבסוד ארוחות במקום העבודה

עובדים המוצבים במקומות עבודה שבהם קיים מזנון מסובסד לעובדי המקום זכאים ליהנות מארוחות מסובסדות בתנאים זהים לאלו של עובדי המקום. המעסיק מחויב לסבסד את הארוחות הללו, כך שהעובדים ישלמו סכום זהה לזה שמשלמים עובדי המקום.

בגדי עבודה וציוד מגן

המעסיק מחויב לספק לכל עובדיו בגדי עבודה וציוד מגן אישי ללא עלות. העובדים יקבלו מדי שנה שני סטים של בגדי עבודה הכוללים חולצה, מכנסיים או סינר. בנוסף, על המעסיק לספק לעובדיו נעלי בטיחות תקינות בהתאם לדרישות תקנות הבטיחות. אין לנכות משכר העובדים עלויות בגין הביגוד או הציוד.

החזר הוצאות נסיעה

עובדים זכאים להחזר הוצאות נסיעה יומי עד לסכום של 22.60 שקלים ליום עבודה או עלות חופשי חודשי, לפי הנמוך מביניהם. במקרה של הובלה לעבודה על ידי המעסיק, אין זכאות להחזר הוצאות. כמו כן, במקרה שאין תחבורה ציבורית בשעות העבודה, על המעסיק לדאוג להסעה לעובדים.

הפסקות וזמן מנוחה

צו ההרחבה מחייב מתן הפסקות לעובדים בהתאם להוראות חוק שעות עבודה ומנוחה. עובדים המבצעים עבודות כפיים זכאים להפסקה של 45 דקות לפחות ביום עבודה של שש שעות ומעלה, כולל הפסקה רצופה של חצי שעה. עובדים בעבודות אחרות זכאים להפסקות ביום עבודה של תשע שעות ומעלה. במקרה שהעובד נדרש להישאר במקום העבודה בזמן ההפסקה, ייחשב זמן ההפסקה כחלק משעות העבודה.

הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות

עובדים זכאים להודעה מוקדמת על פי חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות. משך תקופת ההודעה המוקדמת נקבע בהתאם לוותק העובד, בין יום הודעה מוקדמת לכל חודש עבודה בשנה הראשונה, ועד חודש שלם לעובדים עם ותק של ארבע שנים ומעלה.

התמחות בצו ההרחבה בענף הניקיון

משרד עורכי הדין רועי סבג מתמחה בייצוג וייעוץ משפטי בתחום דיני העבודה, עם דגש מיוחד על הוראות צו ההרחבה בענף הניקיון משנת 2014. צו זה, אשר נועד להגן על זכויותיהם של עובדי הניקיון ולהבטיח את תנאי העסקתם, כולל הוראות נרחבות ומפורטות שחובה על כל מעסיק ועובד להכיר.

אנו במשרדנו מתמקדים במתן ייעוץ משפטי מקיף לעובדים בתחום הניקיון, המסייע להם להבין את זכויותיהם ולדרוש את המגיע להם על פי חוק. בין אם מדובר בזכויות סוציאליות כגון דמי הבראה, ימי מחלה, הפרשות לקרנות פנסיה והשתלמות, או בתשלומים עבור שעות נוספות וימי חג – אנו עומדים לצידם של העובדים ומוודאים כי הם מקבלים את המגיע להם.

לצד ייצוג עובדים, המשרד מתמחה גם בייעוץ למעסיקים בתחום הניקיון. אנו מסייעים למעסיקים להבין את חובותיהם החוקיות כלפי העובדים, לנהל נכון את כוח האדם שלהם, ולמנוע מחלוקות משפטיות מיותרות. השירות כולל הכנת הסכמי עבודה מותאמים אישית, טיפול במחלוקות הנוגעות לזכויות העובדים, ומתן הדרכות מקצועיות ליישום הוראות צו ההרחבה בשטח.

עם ניסיון רב בייצוג וייעוץ בתחום הניקיון, משרדנו משמש כתובת אמינה עבור עובדים ומעסיקים כאחד. אנו מאמינים בשירות מסור ומקצועי, המשלב ידע משפטי מעמיק עם מחויבות לשמירה על זכויות הצדדים. פנו אלינו בטלפון 04-625-0000 לקבלת ייעוץ מקצועי המותאם לצרכים שלכם.

להלן פירוט זכויות עובדים בהתאם להוראות צו ההרחבה בענף הניקיון 2014

האמור נועד להציג מידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. אנו ממליצים להיעזר בשירותיו של עורך דין דיני עבודה מוסמך לקבלת ייעוץ מקצועי ומותאם אישית.

מס’ הסעיף בצו ההרחבה זכות פירוט הזכאות תעריף הגבלות/ חידודים
6 תשלום בגין עבודה בשעות נוספות §         בהתאם להוראות חוק שעות עבודה ומנוחה, התשי”א-1951.

§         שעה נוספת תחושב החל מהשעה ה-8.5 של יום העבודה ואילך (או החל מהשעה 8.7 ליום העבודה הרגיל ומהשעה ה-7.7 ביום העבודה המקוצר).

 

§         25% תוספת לערך שעה בגין כל אחת מהשעתיים הנוספות הראשונות באותו יום עבודה (סה”כ ערך שעה 125%).

§         50% תוספת לערך שעה בגין כל שעה נוספת מהשעה השלישית ומעלה ליום העבודה (סה”כ ערך שעה 150%)

§         אין להעסיק עובד יותר מ-12 שעות ביום (שעות עבודה יומיות רגילות+ נוספות)

§         אין להעסיק עובד יותר מ-16 שעות נוספות בשבוע.

7 תוספת ותק §         החל מהשנה השניה לעבודה ואילך §         ותק של 2-5 בעבודה: תוספת של 0.35 ₪ לכל שעת עבודה

§         ותק של השנה השישית לעבודה ואילך: תוספת של 0.46 ₪ לכל שעת עבודה.

§         החישוב הוא לפי ותק אצל המעסיק או לפי משך הזמן שבו העובד מוצב אצל מזמין השירות, לפי הגבוה מבין השניים
9 הפרשות לקופת גמל לקצבה (1)

 

שכר יסוד ותשלומים נוספים

§         החל מהיום הראשון לעבודה.

§         העובד יבוטח בקרן פנסיה מקיפה אלא אם ביקש אחרת מהמעסיק.

§         השכר הקובע להפרשות לוקח בחשבון את הרכיבים הבאים: שכר יסוד, תוספת ותק, הבראה וכן תשלומי חלף שכר כגון: חופשה, מחלה, חגים, מילואים, דמי לידה וכיו”ב.

§         תגמולים מעסיק: 7.5%

§         פיצויים מעסיק: 8.33% שיבואו במקום מלוא החבות בפיצויי פיטורים (סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים)

§         ניכוי מהעובד: 7%.

9 הפרשות לקופת גמל לקצבה (2)

 

גמול עבודה בשעות נוספות או ביום המנוחה

 

§         הפרשות שיש לבצע בגין גמול עבודה בשעות נוספות או בגין עבודה ביום המנוחה (שבת לעובד יהודי) §         תגמולים מעסיק: 7.5%

§         פיצויים מעסיק: 6%

§         ניכוי מהעובד: 7%.

9 הפרשות לקופת גמל לקצבה (3)

קצובת נסיעה

§         הפרשות שיש לבצע בגין קצות נסיעה המשולמת לעובד. §         תגמולים מעסיק: 5%

§         ניכוי מהעובד: 5%

10 קרן השתלמות §         החל מהיום הראשון לעבודה.

§         יש להפקיד לקרן ההשתלמות שיבחר העובד, ואם לא הודיע למעסיק לקרן ההשתלמות  שתהווה ברירת המחדל ותיבחר במשותף, מעת לעת, על-ידי ההסתדרות וארגון חברות הניקיון בישראל

§         הפרשת מעסיק- 7.5% מ”השכר המחושב”

§         הפרשת העובד- 2.5% מ”השכר המחושב”

§         “השכר המחושב”:

התעריף השעתי המפורט בסעיף 5 לצו ההרחבה, כפי שיעודכן מעת לעת + דמי ההבראה המשולמים לעובד (נכון  להיום- תעריף שכר המינימום)

11 דמי הבראה §         משולמים לפי ותק העובד אצל המעסיק או ותק הצבתו של העובד אצל מזמין השירות.

§         3 שנים ראשונות: 7 ימי הבראה.

§         מהשנה ה-4 עד השנה ה-10: 9 ימי הבראה.

§         מהשנה ה-11 ועד השנה ה-15: 10 ימי הבראה.

§         מהשנה ה-16 ועד השנה ה-19: 11 ימי הבראה.

§         מהשנה ה-20 ועד השנה ה-24: 12 ימי הבראה.

§         מהשנה ה-25 ואילך: 13 ימי הבראה.

 

§          תעריף יום הבראה הוא 423 ₪, והוא יעודכן על פי שיעור השינוי שבין מדד חודש אפריל של שנת התשלום לבין מדד חודש אפריל 2013.

§         נכון ליום כתיבת מסמך זה (27.10.2024) התעריף הוא כ-495 ש”ח ₪.

 

§         עובד שעבד פחות מ-12 חודשים בשנה בגינה משולמים דמי ההבראה זכאי לדמי הבראה חלקיים בגין החלק היחסי של אותה שנה.

§         עובד המועסק במשרה חלקית יהיה זכאי לדמי הבראה שיחושבו יחסית לחלקיות משרתו.

§         עובד שמועסק על פי תעריף שעה, דמי ההבראה ישולמו לו כרכיב נפרד שישולם לצד שכר השעה,

ויחושב בהתאם לנוסחה הבאה:

המחיר ליום הבראהX מספר ימי ההבראה שהעובד זכאי להם לפי וותקו. כל זאת לחלק ב-2,232.

דוגמא: עובד שעתי שעובד שנתיים זכאי ל-7 ימי הבראה. בהתאם לכך רכיב ההבראה יהיה 1.55 ₪ לשעה (495*7)/2232.

§         רכיב דמי ההבראה לעובד שעתי יובא בחשבון בחישוב דמי חופשה ומחלה.

12 סבסוד ארוחות במזנון במקום העבודה במקרה בו העובד מוצב במקום בו קיים מזנון מסובסד לעובדי המקום, עובד הניקיון יהיה זכאי לרכוש, בסבסוד מעסיקו, ארוחה באותו מזנון תמורת הסכום שאותו משלמים בעד אותה ארוחה עובדי המקום. §         באותו הסכום בו עובדי המקום (מזמין השירות) משלמים עבור הארוחה §         רק לגבי עובדים שמוצבים אצל לקוחות שמעניקים לעובדים שלהם ארוחות מסובסדות במסגרת העבודה.
13 שי לחגים

 

לגבי עובדים המועסקים לפחות ב-50% משרה או עובד שעבד לפחות 93 שעות בחודש בממוצע בשלושת החודשים שקדמו לחג

(לגבי אלו שלא, ראו התייחסות בעמודת הגבלות/ חידודים)

העובד זכאי לקבל שי לרגל ראש השנה ולרגל חג הפסח §         212.5 ₪ לכל חג §         גובה השי לחג יעודכן על פי שיעור השינוי שבין מדד חודש ינואר של השנה הקלנדרית שבה משולם השי לחג לבין מדד חודש ינואר 2013. נכון ליום כתיבת מסמך זה שווי המתנה לחג הוא 240.75 ₪.

§         השי לא יוענק בטובין או בשווה כסף (כגון, תלושי קנייה).

§         עובד המועסק פחות מ-50% משרה או פחות מ-93 שעות בממוצע בשלושת החודשים שקדמו לחד יהיה זכאי לשי לחג בהתאם לחלקיות משרתו.

§         בנוסף לאמור, אם העסק בו מוצב העובד (מזמין השירות) מעניק לעובדיו מתנה בטובין (כגון סלסלת חג בט”ו בשבט), עובד הניקיון זכאי לקבל גם הוא מתנה בטובין בשווי השתתפות מזמין השירות לגבי עובדיו ובהתאם לאותם כללים ומועדים בהם ניתנת המתנה לעובדי המזמין.

14 דמי מחלה §         עובד יהיה זכאי לימי מחלה בתשלום בהתאם להוראות חוק דמי מחלה, התשל”ו-1976 (להלן – חוק דמי מחלה).

 

 

§         השכר הקובע לתשלום דמי מחלה יהיה השכר המובא בחשבון לחישוב פיצויי פיטורים בתוספת תשלום דמי הבראה.
15 חופשה שנתית

 

עובד המועסק 5 ימים בשבוע

§         משולמת לפי ותק העובד אצל המעסיק או ותק הצבתו של העובד אצל מזמין השירות.

§         ותק של שנה עד שנתיים: 10 ימי חופשה שנתית.

§         ותק של 3 עד 4 שנים: 11 ימי חופשה שנתית.

§         ותק של 5 שנים: 13 ימי חופשה שנתית.

§         ותק של 6 שנים: 18 ימי חופשה שנתית.

§         ותק של 7 עד 8 שנים: 19 ימי חופשה שנתית.

§         ותק של 9 שנים ומעלה: 23 ימי חופשה שנתית

הזכאות המפורטת מתייחסת למס’ ימי עבודה
15 חופשה שנתית

 

עובד המועסק 6 ימים בשבוע

§         משולמת לפי ותק העובד אצל המעסיק או ותק הצבתו של העובד אצל מזמין השירות.

§         ותק של שנה עד שנתיים: 12 ימי חופשה שנתית.

§         ותק של 3 עד 4 שנים: 12 ימי חופשה שנתית.

§         ותק של 5 שנים: 15 ימי חופשה שנתית.

§         ותק של 6 שנים: 20 ימי חופשה שנתית.

§         ותק של 7 עד 8 שנים: 21 ימי חופשה שנתית.

§         ותק של 9 שנים ומעלה: 26 ימי חופשה שנתית

הזכאות המפורטת מתייחסת למס’ ימי עבודה
16 חופשה מסיבות משפחתיות §         כל עובד המועסק 6 חודשי עבודה ומלאה יהיה זכאי ל-3 ימי חופשה נוספים בגין נישואין (בנוסף לימי החופשה המפורטים מעלה).

 

17 בגדי עבודה וציוד §         המעסיק יספק, על חשבונו, לכל עובדיו, בכל עת וברציפות וככל שנדרש על פי הוראות תקנות הבטיחות, נעלי בטיחות תקינות.

§         המעסיק יספק, על חשבונו, לכל עובדיו, מדי שנה, לפחות 2 סטים של מדי עבודה; כל סט של מדי עבודה יכלול חולצה או מקטרון ומכנסי עבודה או סינר עבודה.

§         אין לגבות מהעובד שום תשלום בגין בגדי העבודה והציוד שיסופק לו.

§         אין לדרוש מהעובד תשלום פיקדון בגין בגדי העבודה ו/או הציוד ואין לנכות סכומים כלשהם ממשכורתו של העובד בגין כך.

§         הביגוד ייחשב כבלוי בתום תקופת שנת עבודה.

 

18 החזר הוצאות נסיעה §         העובד זכאי לתשלום הוצאות נסיעה לעבודה ובחזרה, בהתאם להוראות צווי הרחבה להסכמים קיבוציים בעניין זה, כפי שיתעדכנו מעת לעת.

 

§         נכון ליום כתיבת מסמך זה, עלות ההשתתפות בהוצאות נסיעה היא 22.60 ₪ ליום או לפי עלות הסדר “חופשי חודשי אזורי או ארצי”, לפי הזול מבניהם.

 

§         עובד המוסע על ידי המעסיק ועל חשבונו מביתו לעבודה וחזרה לביתו לא ישולם לו החזר ההוצאות כאמור.

§         אם העובד יוסע על ידי המעסיק למקום פיזור המרוחק מביתו – העובד יהיה זכאי להשתתפות בהוצאות נסיעה מהמקום שבו הורד מההסעה ועד לביתו בהתאם להוראות צוו ההרחבה.

§         נסיעות העובד מאתר עבודה לאתר אחר, לבקשת המעסיק, במהלך יום העבודה ושלא בהתאם למתוכנן, ישולמו בנוסף ככל שהתשלום היומי המשולם לעובד אינו מכסה את הנסיעות האמורות. שעות הנסיעה האמורות יחושבו כשעות עבודה לכל דבר ועניין.

§         אם תחבורה ציבורית אינה מגיעה לאתר שבו מועסק העובד או שהעובד סיים עבודתו בשעה או ביום שבהם אין תחבורה ציבורית, ידאג המעסיק להסעת העובד לביתו בלא חיוב העובד בתשלום בגין ההסעה.

19 תשלום בגין חגים §         עובד המועסק בשכר שעתי שהשלים 3 חודשי עבודה במקום העבודה ולא נעדר מהעבודה סמוך ליום החג (כלומר יום לפני ו/או יום אחרי החג) אלא בהסכמת המעסיק, יהיה זכאי לתשלום מלא בעבור 9 ימי חג.

§         ימי החג לעובד יהודי הם: 2 ימי ראש השנה, 1 יום כיפור, 2 ימי חג סוכות, 2 ימי חג הפסח, 1 יום העצמאות, 1 חג השבועות, ובכל חגי המדינה או שבתון שיוכרז עליו כחוק (כגון יום בחירות).

§         עובדים בשכר בני דת אחרת יהיו זכאים לתשלום גם בגין ימי חגם ולא יותר מ-9 ימים בשנה בסך הכול.

§         עובד חודשי זכאי למשכורתו הרגילה גם בחופשת החג ולפיכך הוא איננו זכאי לכל תשלום נפרד בעבור חופשה בימי חג.

§         עובד שיועסק ביום החג יהיה זכאי לגמול בגין עבודתו בשיעור של 50% תוספת לשכרו הרגיל וליום מנוחה חלופי בלא תשלום.

§         עובד שעבד בשעות נוספות ביום החג יהיה זכאי לתשלום מלוא הגמול בגין עבודה בשעות נוספות, נוסף על תוספת החג בשיעור 50% כאמור.

§         התשלום בגין יום החג לעובד המועסק בשכר שעתי יהיה זכאי לתשלום עבור חג לפי ממוצע ההשתכרות היומי הרגיל שלו בשלושת החודשים הקודמים לחודש שבו חל יום החג.

 

§         עובד המועסק בשכר שעתי לא יהיה זכאי לתשלום בגין יום חג החל בשבת
20 היעדרות ביום הזיכרון §         נוסף על ימי החופשה שלהם זכאים העובדים, עובד שבן משפחתו נהרג במהלך שירותו הצבאי ו/או בעקבות פעולת איבה יהיה זכאי להעדר מעבודתו ביום הזיכרון ולקבל תשלום בגין יום עבודה מלא;

§         לעניין זה, “בן משפחתו” – בן/ בת/ אב/ אם / בן או בת זוג/ אח/ אחות/ סבא/ סבתא.

21 ימי אבל §         העובד רשאי להיעדר מעבודתו בזמן אבלו מטעמי דת או נוהג, לתקופה שלא תעלה על 7 ימים, ויהיה זכאי לשכר מלא בגין ימי היעדרותו.

§         ימי ההיעדרות לא ינוכו משכר העובד או מחופשתו השנתית.

 

22 מקום לאחסון חפצים אישיים ומקום למנוחה והתרעננות §         המעסיק ידאג, באמצעות מזמין השירות, לכך שלכל עובד יהיה באתר שבו הוא עובד מקום בטוח לאחסן את חפציו האישיים בזמן העבודה וכן לכך שלכל עובד יהיה באתר שבו הוא עובד מקום ראוי וסביר שבו הוא יוכל לנוח ולהתרענן בהפסקות.

 

 

 

 

 

23 הפסקות §         העובד זכאי להפסקות בהתאם להוראות חוק שעות עבודה ומנוחה.

§         במקרה שבו מזמין השירות משלם למעסיק תשלום בגין הפסקה שהינו מעבר לנדרש בחוק, התשלום האמור ישולם לעובד.

הוראות הדין לעניין הפסקות:

§         ביום עבודה של שש שעות ולמעלה לעובד שעובד בעבודת כפיים, תופסק העבודה למנוחה ולסעודה ל-45 דקות לפחות, ובכלל זה תהיה הפסקה רצופה אחת של חצי שעה לפחות; ביום שלפני המנוחה השבועית וביום שלפני חג ההפסקה היא של חצי שעה לפחות.

§         עובד המועסק בעבודה שאינה עבודת כפיים זכאי להפסקה אם הוא מועסק מעל 8 שעות ביום בשבוע עבודה של 6 ימים בשבוע או מעל 9 שעות ביום בשבוע עבודה של 5 ימים בשבוע.

§         יובהר כי לעניין עבודת ניקיון הפסיקה חלוקה בנוגע לשאלה האם עבודת ניקיון מהווה עבודת כפיים או לא.

§         בעת הפסקה הנמשכת חצי שעה או יותר רשאי העובד לצאת ממקום העבודה.

§          ככל שהעובד נדרש להישאר במקום העבודה בזמן ההפסקה, ייחשב זמן ההפסקה כחלק משעות העבודה.

§         עובד רשאי להתפלל במהלך יום עבודתו בהתאם לדרישות דתו; זמן התפילה ייקבע במקום העבודה בהתאם לצורכי העבודה ואילוציה, ובהתחשב בדרישות דתו.

§         עובד זכאי, במהלך יום עבודתו, להפסיק את עבודתו לשם שימוש בחדר שירותים, בהתאם לצרכיו.

 

25+26 הודעה מוקדמת לפיטורים או להתפטרות §         עובד המפוטר זכאי להודעה מוקדמת בהתאם לסעיפים 3-4 לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, התשס”א-2001.

§         עובד שמתפטר נדרש לתת הודעה מוקדמת בהתאם לסעיף 5 לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, התשס”א-2001.

§         עובד שעתי שפוטר מעבודתו:

אם העובד עבד פחות משנה- יום הודעה מוקדמת בגין כל חודש עבודה.

במהלך שנת עבודתו השניה- 14 ימי הודעה מוקדמת בתוספת יום בגין כל שני חודשי עבודה.

במהלך שנת עבודתו השלישית- 21 ימי הודעה מוקדמת בתוספת יום בגין כל שני חודשי עבודה

משנת העבודה הרביעית והלאה- חודש ימים הודעה מוקדמת.

§         עובד חודשי שפוטר מעבודתו:

במהלך 6 חודשי העבודה הראשונים- יום הודעה מוקדמת בגין כל חודש.

מהחודש השביעי לעבודה ועד תום שנת העבודה הראשונה- 6 ימי הודעה מוקדמת בתוספת של 2.5 ימים בדין כל חודש עבודה בתקופה האמורה.

לאחר שנת העבודה הראשונה- חודש ימים הודעה מוקדמת.

 

 

הוראות חשובות נוספות מכוח צו ההרחבה בענף הניקיון

מס’ הסעיף בצו ההרחבה ההוראה הרלוונטית פירוט
24 איסור על הטלת קנסות ועונשים §         המעסיק אינו רשאי לקנוס את העובד ו/או לנכות סכומי כסף משכרו של העובד ו/או לגבות מהעובד סכומי כסף בשום תנאי.
28 תלוש השכר/משכורת §         המעסיק יעביר לידי העובד, מדי חודש בחודשו תלוש שכר ובו פירוט מלא של כל התשלומים והניכויים מהשכר שינוסחו בצורה ברורה ומובנת לעובד. המועד החוקי לתשלום השכר הוא בתום תקופת החודש המשולם, ולא יאוחר מהיום ה-9 שלאחר מכן (שכן במצב זה עלול השכר להיחשב כשכר מולן המזכה בתשלומי הלנת שכר)

 

28 הודעה לעובד §         בעת קבלת עובד חדש לעבודה ייתן לו המעסיק טופס המפרט את כל תנאי עבודתו, לרבות היקף השעות השבועיות של העובד, שם הממונה, פירוט זכויות סוציאליות, תיאור התפקיד, יום המנוחה השבועי ועוד.
32 רישום נוכחות §         מעסיק יתקין על חשבונו ויערוך שימוש בשעון נוכחות או באמצעי טכנולוגי מתאים אחר, אשר יבטיחו רישום מלא, מדויק ונכון של שעות העבודה בפועל של עובדיו אצל מזמין השירות ותשלום מלא בגינן, באופן הניתן לבקרה ופיקוח שוטפים.
30 בטיחות §         המעסיק ייתן לעובד, על חשבונו, הדרכה בטיחותית מוסמכת ומתועדת עם תחילת עבודתו של כל עובד, וכן מדי שנה, והכול בהתאם לחוק ארגון הפיקוח על העבודה, התשי”ד-1954.

§         המעסיק יספק לכל עובד ציוד מגן אישי בהתאם לתקנות הבטיחות בעבודה (ציון מגן אישי), התשנ”ז-1977, והכול בהתאמה לסיכונים בעבודות הניקיון לסוגיהן שאליהם העובד ייחשף במהלך עבודתו.

§         כל מעסיק ימנה ממונה בטיחות אשר תפקידו יהיה להבטיח את השמירה על נורמות הבטיחות הראויות בעבודה.

§         מעסיק אשר מעסיק מעל 200 עובדים יהיה מחויב למנות ממונה בטיחות חיצוני.

§         מקום שבו עובדי המעסיק יוגדרו כעובדי בריאות החשופים לסיכוני הידבקות, כגון בבתי חולים, מרפאות, מחלקות סיעוד, מעבדות רפואיות או פרמצבטיות, ידאג המעסיק כי עובדיו יקבלו את כל החיסונים המתאימים.

 

33 חילופי מעסיקים §         במקרה של חילופי מעסיקים (מצב שבו התחלף מעסיק במעסיק אחר אצל אותו מזמין שירות), יש לעובד זכות להודיע למעסיק היוצא כי הוא מעוניין להיות מועסק אצל המעסיק הנכנס ברציפות להעסקתו אצל המעסיק היוצא.

 

 

§         הודיע העובד על רצונו להמשיך להיות מועסק אצל המעסיק הנכנס, העובד יהיה זכאי לקבל מהמעסיק היוצא תשלום מלא בגין כל זכויותיו הסוציאליות בעבור מלוא תקופת עבודתו וסיומה, לרבות תשלום מלא בגין פיצויי פיטורים בעבור תקופת עבודתו.

§         לעובד תיחשב כל תקופת עבודתו אצל המעסיק היוצא לצורך חישוב כל זכויותיו התלויות בוותק אצל המעסיק הנכנס, לרבות לעניין מענק התמדה ותוספת ותק.

§         מקום שבו הביע עובד את רצונו לסיים את העסקתו אצל המעסיק היוצא ולא להמשיכה אצל המעסיק הנכנס, במקרה חילופי מעסיקים, ייחשב העובד כמפוטר.

 

סיכום

צו ההרחבה בענף הניקיון מהווה כלי מרכזי להבטחת זכויותיהם של העובדים בתחום. יישום הוראות הצו מבטיח תנאי עבודה הוגנים, תשלום זכויות סוציאליות, והגנה על רווחת העובדים.

עורך דין רועי סבג מתמחה בייצוג עובדים ומעסיקים בבתי הדין לעבודה. משרדנו מלווה את לקוחותיו בפריסה ארצית במסירות רבה ובמקצועיות. זקוקים לייעוץ משפטי? צרו קשר בטלפון 04-625-0000.

כתבות קשורות